Op donderdag 30 januari 2025 is een 14-jarige jongen op heterdaad aangehouden op de Joh. M. Coenenstraat in Amsterdam-Zuid. Hij wordt verdacht van mishandeling en afpersing via Snapchat. Het slachtoffer raakt hierbij gewond. De recherche onderzoekt deze zaak en de rol van de verdachte in andere afpersingszaken via Snapchat.
Rond 15.35 uur wordt een jongen op het Museumplein mishandeld naar aanleiding van een eerdere bedreiging via Snapchat. De jongen krijgt daarbij rake klappen, wordt bedreigd en raakt gewond.
Aanhouding
Rond 16.50 uur traceren agenten de verdachte en houden hem aan op de Joh. M. Coenenstraat in Amsterdam-Zuid. De verdachte is naar een cellencomplex gebracht en verhoord. Op vrijdag 31 januari 2025 is door de rechter besloten dat hij langer vast blijft zitten”.
Veel meldingen
De afgelopen weken ontvangt de politie zeer veel meldingen van jongeren die het slachtoffer worden van afpersing via Snapchat. Dit gebeurt vooral bij de scholieren in Amsterdam-Zuid maar er zijn ook al signalen uit Amstelveen, Amsterdam-Oost en West. De recherche doet onderzoek en komt daarom graag in contact met de jonge slachtoffers.
Boete
Jongeren worden via Snapchat benaderd dat zij een ‘boete’ moeten betalen omdat zij een onbekend persoon tot last zouden zijn geweest. Dit gaat vaak om bedragen van enkele honderden euro’s. Wanneer het bedrag niet wordt betaald, wordt er gedreigd het slachtoffer of zijn naaste omgeving iets aan te doen. Daarnaast zijn er ook meldingen dat jongeren te horen krijgen dat ze ‘korting krijgen’ op hun boete als ze de namen van andere jongeren aanleveren, die dan weer afgeperst kunnen worden.
Aangifte doen
De politie heeft de zaken momenteel volop in onderzoek en komt daarom graag in contact met slachtoffers van deze manier van afpersen. Ook met slachtoffers die angstig zijn of twijfelen om aangifte te doen, komt de politie alsnog graag in contact om samen naar de mogelijkheden te kijken. Aangifte doen onder een ander adres dan het huisadres is mogelijk.
Anoniem
Heeft daarnaast iemand iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Meld je dan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.